DUGA - ØSTFOLD

-1.6.2020-

På utvalgte gårder i Østfold dyrker Duga et ekstra fiberrikt nakenbygg. Duga skiller seg fra tradisjonelle byggsorter ved at det har bedre smak og høyere næringsinnhold – samtidig som det har en rekke gunstige helseeffekter.

1200x400-byggkorn

Grïnderne bak Duga er fire bønder med gårder i Østfoldområdet, hvor de klimatiske forholdene er ideelle for kornproduksjon. Kort veksttid, og høyt innhold av kostfiber og næringsstoffer gjør bygg til supermat. -For oss er helse- og miljøaspektet viktig, men jeg tror det er vel så viktig for folk flest at det smaker godt, sier Anne-Marte Røen Bye, som leder den lille bedriften i Rygge. -Det må jo først og fremst smake godt. Duga er mild og smakfull, med en litt nøtteaktig smak.

Duga-Dyrkere
Dyrkere av Duga er stolte og engasjerte bønder på gårder i Østfold.

Kornet skiller seg ut ved å være et nakenbygg, som betyr at det er en skalløs byggart. Ved tresking mister byggkjernene skallet, og nakenbygget har derfor den fordelen at hele kornet kan benyttes. Det gir et høyere næringsinnhold og bedre smak enn andre byggsorter. Bygget har en rund og mild smak som er lett å inkludere i et variert kosthold. -Vi er superstolt av råvaren vår, og har mottatt flere utmerkelser for Dugas gode smak og kvalitet, forteller Anne-Marte.

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Helt frem til midt på 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde. Bygg var kjent for å gi kraft og styrke, og ble omtalt som oldtidens gull.

Duga-jenteribyggaaker1366X768

Å øke produksjonen og forbruket av matbygg i Norge er viktig for norsk selvforsyning. Det er desto viktigere at vi har en god matberedskap i Norge med produksjon av korn mange steder i landet. -Alle land har et ansvar for å utnytte de naturgitte forutsetningene de har til å produsere mat innenfor egne grenser. Ikke alle kan produsere alt, men alle kan gjøre det beste ut av det de har, sier Anne-Marte.

-Lokal matproduksjon er også bra for miljøet. Kortreist og klimatilpasset mat som norsk bygg bidrar til å senke klimautslippene fra landbruket. Sist, men ikke minst, bidrar norsk bygg og annen lokalprodusert mat til lokale arbeidsplasser, verdiskapning og levende bygder.

-La oss ta bygg tilbake på matbordet – i form av god og saftig bakst!

Hilsen stolte Østfoldbønder Duga AS v/ Anne-Marte Røen Bye

hva er dette? Check "Remember Me" to access your shopping cart on this computer even if you are not signed in.